Gerdy Oskam

MIJN KATJE SHOWEN ……… HOE MOET DAT?

 door Nanda Alstede-Schols

 

Eerder schreef ik een artikel "Een nestje fokken...hoe moet dat?" , echt bedoeld voor de beginners onder ons. Ook dit artikel kan overgeslagen worden door ervaren showers,maar iemand, die met de gedachte speelt, toch eens een keertje naar een show te willen gaan, maar geen idee heeft wat daar allemaal bij komt kijken, heeft er wellicht iets aan.

Je hebt een beeldschoon katje, een raskat nog wel, met bijbehorende stamboom. Je bent al eens als bezoeker naar een kattenshow geweest en met verbijstering heb je dat gedoe aanschouwd. Je zou best wel eens met Felix naar zo'n show willen gaan, maar je lijdt aan een enorme drempelvrees. Op de show waar je toen was, liep iedereen met air rond alsof ze alles zelf hadden uitgevonden en op elk gebied experts waren...... wat heb jij, als totale onbenul op dit vlak, daar te zoeken??? Doodeng..... doe maar niet.... Troost je, veel mensen lijden aan dit syndroom. Maar het is niet zo eng als het er uitziet en al die experts...... ach, dat lijkt alleen maar zo; als je wat verder kijkt,zijn ze net zo onzeker als jij, heus. Je moet alleen even,stap voor stap, weten wat er zoal gedaan moet worden. Daar gaat-ie dan:

Natuurlijk ben je lid van Mundikat, of een andere kattenvereniging, en zo niet, dan word je het gewoon! In elk nummer van Mundikat Magazine staat vermeld waar en wanneer er shows zijn. Je bekijkt naar welke show je zou willen gaan en daar moet je je dan voor inschrijven. Let wel: tot uiterlijk 3 weken voor de showdatum!Inschrijfformulieren kun je vinden in het magazine, maar het is ook mogelijk om on-line in te schrijven (www.mundikat.nl)Nu ga je zorgvuldig het inschrijfformulier invullen:

je pakt de stamboom van je kat er bij en dan is het een fluitje van een cent. Eigenlijk wijst alles de weg vanzelf en voor wie niet weet wat "EMS-code" is: de EMS-code geeft, verkort,  ras en kleur aan en staat ook vermeld op de stamboom van je kat (voorbeeld: seal point Siamees = EMS-code: SIA n – Oosters Korthaar zwart: ORI n). De klassen, waarvoor kan worden ingeschreven, staan aan de zijkant op het inschrijfformulier of op een pull-down menu op de website. Het is afhankelijk van de leeftijd van je kat in welke klasse deze thuis hoort. Ook is er een aparte klasse voor castraten. Wil je een kitten inschrijven, dan moet dat minimaal de leeftijd van 3 maanden bereikt hebben. Er zijn twee kittenklassen: 3 - 6 maanden en 6 - 10 maanden.

Het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier stuur of fax je naar het Mundikat-inschrijfadres (vermeld in het magazine)en tegelijkertijd maak je het inschrijfgeld over. De inschrijfgelden staan ook vermeld in Mundikat Magazine. Na enige tijd ontvang je dan je inschrijfkaart en routebeschrijving thuis. In het uizonderlijke geval dat je geen bevestiging thuis krijgt, even bij het inschrijfbureau aan de bel trekken!

Bekijk op tijd hoe het gesteld is met de vaccinaties van je kat tegen katten- en niesziekte. Deze vaccinaties zijn verplicht. De kattenziektevaccinatie met levend vaccin mag niet ouder zijn dan 2 jaar en met verzwakt vaccin niet ouder dan 1 jaar. De niesziekte inenting niet ouder dan 1 jaar. Alle inentingen mogen niet jonger zijn dan 14 dagen. Moet je dus eventueel je kat laten her-vaccineren, dan is het zaak dat direct te doen! Als blijkt, dat de vaccinaties niet kloppen, mag je de showhal niet in!

Onderzoek je kat grondig op de eventuele aanwezigheid van ongedierte. Vlooien zijn absoluut taboe op een show. Indien bij de veterinaire controle geconstateerd wordt, dat een kat vlooien heeft, die na een kambeurt nog steeds aanwezig zijn, wordt deze de toegang tot de show geweigerd. Met de middelen, die tegenwoordig in de handel zijn (Frontline, Advantage) is het echt niet meer nodig, dat een kat vlooien heeft.

Knip de nagels van je kat - dierenartsen, keurmeesters en stewards zijn niet blij met kattenkrabben! Tot zover het voorbereidende werk. 

De grote dag breekt aan: bedenk goed, dat het vroeg dag zal zijn, want je wordt geacht tussen 07.00 en 08.00 uur ter plekke te zijn voor de veterinaire keuring. Het is dus zaak alle attributen voor de show alvast de avond te voren klaar te leggen. Dit heb je nodig:

Gordijntjes voor in de kooi

Natuurlijk heb je die nog niet. Misschien kun je ze lenen; op grotere shows zijn ze (soms) te koop, maar daar kun je niet op blindvaren. Ben je een handig type, dan maak je ze zelf van een goedkoop couponnetje of je laat het iemand anders doen. De maten van de kooien zijn 65 x 66 x 66 cm. (= lengte x breedte x hoogte). Zorg, dat er aan de bovenkant op verschillende punten bandjes o.i.d. zijn aangebracht om de gordijntjes vast te zetten. Je kunt natuurlijk de kwaliteiten van je kat extra cachet geven door een kleur gordijnen te kiezen, die bij hem/haar past.

Een kattenbakje

Uiteraard moet dit een formaat hebben, dat in de kooi past. Op shows zijn kleine bakjes verkrijgbaar.

Kattenbakgrit

Soms wordt dit op shows verstrekt, maar vaker is dat niet het geval - meenemen dus!

Drink- en etensbakjes

Vaak doe je dit wat je noemt voor "de kat z'n viool", omdat bij veel katten het kopje absoluut niet naar "eten" staat. Toch maar doen. Handig zijn de bakjes, die aan de tralies van de kooi kunt ophangen (meestal op shows te koop). De waterbakjes kun je ter plekke in het toilet vullen.

Brokjes of ander voer dat je kat lekker vindt

Mocht je dat toevallig vergeten zijn mee te nemen: op elke show is wel een voerleverancier aanwezig!

Iets voor de kat om in of op te liggen

Dat kan van alles zijn: een vachtje of een mandje. Je weet zelf het best waarin je kat zich het lekkerst voelt.

HET VACCINATIEBOEKJE!!!!!!!

Vergeet dit beslist niet mee te nemen! Zonder entboekje wordt je de toegang tot de show geweigerd! en dat is zuur als je net voor dag en dauw -tig kilometer gereden hebt.

De inschrijfkaart, die je ontving van het inschrijfbureau

Lekkere hapjes en drankjes voor jezelf want het zal een lange dag worden!

Eventueel stoelen

niet op elke show zijn stoelen aanwezig en om de hele dag maar wat rond te hangen kan vermoeiend zijn.

en dan natuurlijk een goede transportmand en......

je kat!

Wil je alles op je gemak kunnen inrichten - en dat is zeker zo'n eerste keer heel prettig - zorg dan dat je om 07.00 uur present bent voor de veterinair. Bij binnenkomst zie je direct een aantal tafeltjes met daarachter zittend de dierenartsen met hun assistenten. Het is prettig, wanneer je je entboekje en inschrijfkaart al in je hand hebt wanneer je je naar de dierenarts begeeft; soms moeten mensen die nog opdiepen uit de onderste tas en dat werkt alleen maar vertragend. De dierenarts zal je kat nu oppervlakkig controleren. Ziet de kat er in zijn geheel gezond uit, is er geen sprake van uitvloeiïng uit neus/ogen, zijn de oren schoon, heeft het dier geen vlooien. Als alles in orde is, inclusief de entingen, dan krijg je een stempel "medisch goedgekeurd" op je inschrijfkaart en daarmee ga je naar het secretariaat.

Daar ontvang je een catalogus en een enveloppe met daarin een nummer van de kooi van je kat en soms (niet op elke show) een nummertje aan een koordje. Dit doe je om de hals van de kat als deze naar de keurmeester moet (of, als je het niet prettig vindt om het bij je kat om te doen, kun je het ook in je hand houden). Met je hele hebben en houden ga je nu de showhal in op zoek naar die kooi met dat nummer.

Heb je hem gevonden, dan ga je de kooi eerst inrichten - je kat laat je nog even in de transportmand zitten. Ben je er, na veel gepruts, eindelijk in geslaagd de gordijntjes op acceptabele wijze te bevestigen en staat alles in de kooi, dan kun je tenslotte je kat er inzetten. Die zal best even aan de nieuwe situatie moeten wennen en zich misschien willen verstoppen - dat is een beetje afhankelijk van het temperament van je kat. Er zijn katten, die alles prachtig vinden, maar ook katten, die het absoluut als vreselijk ervaren. De laatste categorie kun je beter in het vervolg thuis laten. Over het algemeen schikken katten zich prima in de situatie en er is maar één manier om uit te vinden hoe jouw kat het ervaart: showen! 

Je kunt nu even uitrusten en op je gemak de catalogus bekijken en zien of je kat concurrentie heeft en bij welke keurmeester je kat is ingedeeld en of dat de juiste klasse is. Mocht je kat verkeerd zijn ingeschreven, meld dat dan onmiddellijk bij het Secretariaat. De schoonheidskeuring begint in het algemeen om 09.00 uur. De keurmeesters zitten ergens in de hal achter tafels met daarop hun naam en elke keurmeester wordt geassisteerd door een steward, die je soms komt waarschuwen wanneer je kat aan de beurt is om gekeurd te worden. Meestal echter wordt omgeroepen welke katten aan de beurt zijn. Blijf daarom, zo lang je kat nog niet is gekeurd, in de buurt van je kooi. Hoor je dat je kat verwacht wordt, dan doe je het nummertje om en neemt de kat rustig uit de kooi. Draag de kat zodanig, dat deze niet kan ontsnappen. Het beste is de voorpoten in je ene hand te nemen, met je middelvinger tussen de pootjes in, en de achterkant van de kat onder je andere arm te nemen. Je loopt met de kat naar de tafel van de keurmeester. Meestal is je kat niet onmiddellijk aan de beurt en zul je hem even in een andere kooi achter de keurmeester moeten zetten. Op deze kooien staat aangegeven welk nummer in welke kooi gezet moet worden. Wil je dat niet, dan mag je hem ook zelf blijven vasthouden.

Als je kat mag komen, zet je hem rustig op de tafel bij de keurmeester en laat alles maar over je heen komen. Ga niet met de keurmeester in discussie en toon geen emoties in de keurruimte. Natuurlijk is jouw kat de mooiste aller katten, maar het hoort ook bij het showen om te kunnen accepteren, dat een keurmeester een andere kat boven de jouwe prefereert. Als het maar altijd zo is, dat jouw kat voor jou de mooiste blijft en dat je 's avonds gewoon met dezelfde kat naar huis gaat. 

Wanneer er in een klasse 3 of meer katten zijn ingeschreven, dan zal de keurmeester een BIV (Best in Variëteit) kiezen. Dat betekent, dat je, als de hele klasse gekeurd is, nog een keer met je kat terug moet voor deze verkiezing. Dit moet je even in de gaten houden en als je het allemaal ter plekke niet meer begrijpt, dan kun je altijd even bij de steward informeren (die vindt dat niet gek!). Vervolgens zal de keurmeester zijn/haar keuze maken voor de BIS (Best in Show). Alle keurmeesters wijzen een kat aan, die volgens hen Best in Show zou moeten worden en aan het einde van de dag nemen die katten het dan tenslotte tegen elkaar op en beslist het voltallige keurmeesters-panel wie uiteindelijk met de eer gaat strijken.

Is jouw kat toevallig de eer te beurt gevallen BIV geworden te zijn en bovendien een nominatie voor BIS te hebben gekregen, dan ben je nog wel een tijdje bezig. Is je kat op de tweede, derde of daaropvolgende plaats geëindigd, dan kun je vanaf nu op je lauweren gaan rusten, want je hoeft niet meer terug te komen. Het betekent echter niet, dat je nu ook weg kunt gaan. Elke exposant dient tot 18.00 uur te blijven of zoveel later als de Best-in-Show-verkiezing is beëindigd.

Na afloop van de keuringen kun je bij het secretariaat het keurrapport van je kat met het bijbehorende lint ophalen.

Als het sein gegeven wordt, dat de exposanten weg mogen, ga je in omgekeerde volgorde als bij aankomst te werk. Eerst de kat weer in de transportmand en dan de kooi ontmantelen. Ruim alles netjes op en laat geen troep achter voor de medewerkers van de tentoonstellingscommissie. Dat zijn allemaal vrijwilligers, leden van de vereniging zoals jij en ik, die al veel vroeger aan het werk waren om het ons mogelijk te maken katten te exposeren. Liefdewerk-oud-papier zoals we dat plegen te noemen; bezorg ze dus geen extra werk! 

Over de beoordelingen en predikaten die te behalen zijn wil ik het hier nu niet hebben - dat is een verhaal op zich en daar over heb ik een compleet artikel geschreven. Het ging hier nu om de praktische kant van de zaak. Hopelijk is het een beetje duidelijker geworden en draagt het er toe bij de drempel wat te verlagen. Als je het een keer gedaan hebt, is de volgende show al een stuk makkelijker en uiteindelijk doe je het fluitend en met je ogen dicht! 

En, o ja, tenslotte nog dit: ik heb het hier nu maar steeds over raskatten met stambomen gehad, maar dat is niet helemaal terecht! Er bestaat ook een speciale klasse "Huisdieren", die open is voor alle HTK-katten. Heb je zo'n prachtexemplaar in huis, schroom dan niet om hem in te schrijven. Tussen al dat raskatten-geweld is het juist zo boeiend om te zien hoe mooi een "gewone" HTK-kat kan zijn. 

Tot ziens op de volgende show!!

© Nanda Alstede - 2002