MIJN KATJE SHOWEN (2)- maar hoe zit dat met die titels?  

door Nanda Alstede-Schols  

Titels halen ......... je hoort ze erover praten, maar het zegt je hoegenaamd niets. Ik zal proberen deze materie zo goed mogelijk uit te leggen; het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is en na een beetje oefening praat je er net zo makkelijk over als de "deskundigen"!  

We beginnen met de kittens, die op shows zijn onderverdeeld in twee klassen, en wel die van 3 - 6 maanden en van 6 - 10 maanden. Kittens kunnen geen titels halen. De hoogste beoordeling voor een kitten is U1 (=Uitmundend - 1e plaats). Al naar gelang het aantal kittens in een klasse kun je U2, U3 enz. behalen, maar ook Z.G. (Zeer Goed) en, theoretisch, G. (= Goed - maar wordt zeker niet als "goed" beschouwd en wordt ook vrijwel niet gegeven).

Interessanter begint het te worden wanneer poes of kater (die beide een eigen klasse hebben) kunnen worden ingeschreven in de Open Klasse (voor volwassen poezen en katers ouder dan 10 maanden).

In deze klasse kunnen de als eerste geplaatste katten een certificaat behalen, een z.g. CAC, hetgeen staat voor Certificat d'Aptitude au Championnat, hetgeen zoveel betekent als Certificaat om het Kampioenschap te bereiken. Om uiteindelijk de titel Kampioen of Champion te mogen voeren, dient de kat 3 van deze CAC's te behalen van 3 verschillende keurmeesters. Dus 3 x eerste worden in zijn/haar variëteit. Hoe meer katten er in een bepaalde variëteit zijn ingeschreven, hoe lastiger het wordt om de eerste plaats te behalen, dat zal duidelijk zijn en dan kan het lang duren voor de felbegeerde CAC's binnen zijn. Is dat uiteindelijk gelukt, dan kan de titel geregistreerd worden. Daartoe dienen de behaalde certificaten te worden opgestuurd aan de vereniging waarvan je lid bent en die dan de titelregistratie verzorgt. Tegen betaling van een luttel bedrag kun je dan ook nog een imposant kampioenslint aanschaffen!

Natuurlijk wil je dan verder met je succesvolle Kampioen en ga je voor CACIB = Certificat d'Aptitude au Championnat International de Beauté - het internationale kampioenschap dus. Dat wil zeggen, dat je er niet meer mee kunt volstaan alleen Nederlandse shows te bezoeken; één certificaat dient in het buitenland behaald te worden. Er zijn regelmatig shows vlak over de grens. Ook hier moeten de certificaten van 3 verschillende keurmeesters zijn. Mocht je ooit toevalligerwijs dezelfde keurmeester treffen als een vorige keer, dan kun je op diezelfde show nog een handtekening van een andere keurmeester vragen, die bevoegd is dezelfde categorie te keuren.

Zijn de 3 CACIB's behaald, dan kun je ook deze titel laten  registreren (een nog imposanter lint zal je deel zijn!) en op  naar de volgende reeks, de "Grand" in de wandelgangen. Officiëel: CAGCIB = Certificat d'Aptitude au Grand  Championnat International de Beauté, een hele mond vol. Dus: certificaat om het Groot Internationaal Schoonheidskampioenschap te behalen.

Het wordt nu steeds ingewikkelder, want niet alleen moet je 6 van deze certificaten behalen, ook dienen twee van deze in het buitenland verkregen te worden, sterker nog: dat moeten verschillende landen zijn. Maar niet getreurd, je bent nu al zo ver gekomen, dit moet ook lukken.

Sinds 2007 is er een nieuwe mogelijkheid bijgekomen om deze titel te behalen. Je hoeft dan slechts één keer een certificaat in het buitenland te behalen, maar je moet dan wel 7 keer in het eigen land een certificaat halen. In totaal heb je dan dus 8 certificaten nodig van 4 verschillende keurmeesters.

En heb je dan eenmaal je Groot Internationale Kampioen, dan is het eind nog steeds niet in zicht, want dan kun je gaan voor Supreme Kampioen, CACS, ofwel Certificat d'Aptitude au Championnat Supreme. Dit krijg je bepaald niet cadeau, want van deze certificaten dien je er 9 te behalen, waarvan ook weer 2 in twee verschillende buitenlanden onder 3 verschillende keurmeesters. Je kunt dus nog een aardig tijdje van de straat zijn!

Sinds 2007 is er een nieuwe mogelijkheid bijgekomen om deze titel te behalen. Je hoeft dan slechts één keer een certificaat in het buitenland te behalen, maar je moet dan wel 10 keer in het eigen land een certificaat halen. In totaal heb je dan dus 11 certificaten nodig van 6 verschillende keurmeesters.

Het hierboven staande geldt voor "open" poezen en katers (= niet gecastreerd). Ook castraten kunnen naar titels dingen, alleen heet een CAC dan CAP (= Certificat d'Aptitude au Premium) en wordt de poes/kater "Premior". Een CACIB heet dus CAPIB (= Certificat d'Aptitude au Premium International de Beauté) enzovoorts. De kat wordt dan resp. International Premior, Grand International Premior en Supreme Premior. 

Samenvattend:

* Kampioen/Premior

   3 x CAC/CAP van 3 verschillende keurmeesters  

* Internationaal Kampioen/Premior

   3 x CACIB/CAPIB van 3 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen  

* Groot Internationaal Kampioen/Premior

   6 x CAGCIB/CAGPIB van 3 verschillende keurmeesters in 3 verschillende landen  OF:
   8
x CAGCIB/CAGPIB van 4 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen  

* Supreme Kampioen/Premior

   9 x CACS/CAPS van 3 verschillende keurmeesters in 3 verschillende landen  OF:
   11
x CACS/CAPS van 6 verschillende keurmeesters in 2 verschillende landen  

Gewoon ervoor gaan! je krijgt vanzelf de smaak te pakken en op een gegeven moment weet je niet meer van ophouden! Vraag het maar na bij fervente showgangers!