Van Scarlettini

       [IMAGE]

 

Wij streven het fokken van gezonde, karaktervolle en rastypische Siamezen en Oosters Kortharen na, met als richtlijn de fokkerscode van onze vereniging Mundikat.

Omdat de lenige en elegante lichaamsbouw en de kenmerkende kopvorm beheerst worden door grote groepen genen (z.g. polygenen), proberen wij door middel van selectie op deze rastypische kenmerken en lijnteelt met lijnen uit drie verschillende continenten (Amerika, Australië en Europa) de broodnodige genetische variatie te behouden. Dit ten behoeve van de optimale werking van het immuunsysteem en ter voorkoming van inteeltdepressie.  

 

Bij voorkeur fokken we de Siamees in de klassieke kleuren: seal point, blue point, chocolate point en lilac point, hoewel de cinnamon point – een variëteit die met ingang van 1 januari 2005 door de FIFe (Fédération Internationale Féline, een internationale, overkoepelende kattenorganisatie, waarbij wereldwijd  kattenverenigingen zijn aangesloten)  erkend is – ook adembenemend mooi kan zijn. Om de genenpool bij de Siamees te vergroten en het type van kop- en lichaamsbouw te verbeteren, hebben wij ons fokprogramma uitgebreid met de Seychellois (= Siamees met wit) die met ingang van 1 januari 2006 door de FIFe erkend is.

Bij de Oosters Korthaar is ons fokprogramma – naast de fok van de effen (non-agouti) kleuren als zwart (ebony), blauw, chocolate (havana), lilac (lavendel), cinnamon en fawn – toegespitst op het fokken van spotted (gevlekt) en blotched (gemarmerd) tabbypatronen (agouti); deze patronen - met of zonder zilveren ondergrond - in de kleuren zwart, blauw, chocolate, lilac, cinnamon en fawn.

Sinds 2005 hebben we ons fokprogramma uitgebreid met de Oosters Korthaar met wit  in alle mogelijke kleuren, tabby-patronen en hoeveelheid wit (bicolour, harlekijn en/of van).  

Het is een lust voor het oog zo’n gevlekte, slanke oriëntaal door de tuin te zien sluipen gelijk een panter in de jungle!

              

 


 

(Richard Shrake, breeder Arabian Horses)

 

What we have done for ourselves alone dies with us. 

What we have done for
others and the world 

remains and is immortal.  

(Albert Pine)


Nanda Alstede